De markante uitspraken van mijn moeder

In maart is het een jaar geleden dat mijn lieve en bijzondere moeder Riek op 86-jarige leeftijd is overleden. In haar werkzame leven had ze een eigen bedrijf en stond ze bekend om haar zakelijkheid, harde werken, eerlijkheid en vooral om haar markante uitspraken.

Ik heb veel van haar geleerd en denk nog vaak aan haar terug. Zo gebruik ik haar markante uitspraken nog steeds in mijn beroep als trainer en coach. Rake uitspraken die de zaak net even scherper stellen, concreter maken en versimpelen. In training en coaching kun je daarmee situaties in een ander, vaak duidelijker perspectief zetten.

De kracht van uitspraken en metaforen als een imprint op je dagelijkse werk. Mijn moeder had een schat aan uitspraken. Gewoon omdat ze zo waar zijn en dagelijks als een mantra kunnen dienen voor succes. En als eerbetoon aan haar leven deel ik met jou haar populairste uitspraken.

Wie tegen klanten altijd eerlijk is hoeft minder te onthouden.

Eerlijk en integer zijn stond hoog in haar vaandel. Als je liegt moet je zoveel onthouden zei ze dan. Dan kun je maar beter eerlijk zijn. Hoef je ook niet zoveel te onthouden.

Van een dubbeltje een kwartje maken.

Met beperkte middelen proberen om meer te bereiken. Niet weggooien maar hergebruiken. Het olde mut eerst op (het oude moet eerst op) zei mijn moeder dan.

Wees lief en wees aardig dat maakt je bemind want iedereen houdt van een vrolijk kind.

Gebruikte ik als standaard poëzie album versje en is voor mij steeds weer een imprint gebleken in hoe ik nu ook met mensen omga.

Een vrolijk gezicht geeft overal licht.

De eerste indruk is de beste. Deze uitspraak behoeft weinig uitleg.

Kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast.

Het probleem is niet het kunnen, maar het willen. Ze zei altijd: probeer het eerst maar en als het echt niet lukt…….

Veel mensen zijn net kangoeroes. Hoog springen maar weinig in de buidel.

Velen leven boven hun stand. De villabuurt noemde zij de speklappenbuurt. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg is eigenlijk de kern van deze boodschap.

Eenvoud is het kenmerk van het ware.

Mijn moeder had bewondering voor de schoonheid van de eenvoud. Bijvoorbeeld met weinig woorden iets treffends zeggen. Of als mensen met een grote staat van dienst heel gewoon zijn gebleven.Het kleine eren. Want wie het grote niet eert….

Iedereen accepteert me zoals ik ben. Nu ikzelf nog.

Mijn moeder was kritisch op zichzelf en daardoor voor zichzelf ook wel eens moeilijk. Ze gebruikte deze uitspraak vooral voor zelfreflectie.

Gedane zaken nemen geen keer.

Wat geweest is, is geweest. Een keer besloten blijft besloten. Niet meer achteromkijken. Ze had geen spijt van haar besluiten.

Kijk naar de zon dan heb je de schaduw in de rug.

Haar meest favoriete uitspraak. Zie de mogelijkheden en laat de beren op de weg achter je.

De mens lijdt dikwijls het meest door het leiden dat hij vreest en dat niet op komt dagen.

Deze spreuk was onderdeel van een belijdenis die ze prominent in haar slaapkamer had opgehangen. Het relativeert dat je het leven niet te zwaar moet nemen.

In het leven wordt vaker beter komedie gespeeld dan op de planken.

Mijn vader was ooit lid van het amateurtoneel en hij gebruikte deze uitspraak al. Niet vreemd dat mijn moeder deze overnam.

Werk om te leven en leef niet om te werken.

Mijn moeder heeft jarenlang in de eigen zaak hard gewerkt. Ze vroeg zich dan ook dikwijls af waar ze het voor deed. Om te werken of om te leven. Vergeet niet te leven zei ze dan.

Doe wat je zegt dan lieg je niet.

Afspraak is afspraak. Wat je afspreekt kom je ook na.

Een goede naam is meer waard dan geld.

Je reputatie is meer waard dan het geld op de bank.

Het is nog nooit zo donker geworden of het wordt wel weer licht.

Na regen komt zonneschijn.

Het gebruik van uitspraken is een krachtig hulpmiddel. Welke uitspraken gebruik jij regelmatig? En wat is jouw favoriete?

Wil jij ook meemaken hoe ik praktijkverhalen en metaforen gebruik in mijn trainingen en coaching. Neem eens contact met mij op. Je kunt me bellen op 06-53524727 of je stuurt een e-mail naar gerrit@montizaantrainingenadvies.nl