Neem jij jezelf wel minder serieus?

Lachende man

Een goede relatie is momenteel ‘in between jobs’. Een fantastisch moment voor hem om zichzelf opnieuw uit te vinden. In het kader van zijn persoonlijke ontwikkeling kreeg ik van hem een e-mail met daarin de vraag of ik enkele positieve punten over hem kon vertellen en enkele verbeterpunten. Ik vond dat ontzettend dapper van hem en ik ging er dus even goed voor zitten. Over de positieve punten was ik zo uit. Maar over de verbeterpunten, daar moest ik wel even over nadenken.

Het tegenovergestelde

Ik kwam erachter dat zijn verbeterpunten vooral zaten in het tegenovergestelde van zijn positieve punten. Welke punten dit zijn, is minder van belang. Maar wat mijn ogen opende was dat als hij zijn positieve punten overdreven inzette, hij er zijn verbeterpunten van maakte. Voor op een regenachtige zondagmiddag best een eye-opener.

Assessments en modellen

Om erachter te komen waar je sterke punten en je verbeterpunten zitten kun je tegenwoordig eindeloos gebruik maken van persoonlijkheidstests, assessments en modellen. Zo heb je het Johari venster, diverse kleuren assessments, Offman’s kernkwadrant en ga zo maar door. Allemaal methodes voor zelfreflectie en introspectie. Prima hulpmiddelen want veranderen begint bij jezelf. Door juist aan relaties in je omgeving de twee vragen te stellen; wat zijn je positieve punten en wat zijn je verbeterpunten, krijg je een super waardevol feedbackmoment van een ander. Veelal jouw blinde vlek.

Spiegel voor gehouden

Terwijl ik bezig was om verbeterpunten te bedenken schreef ik als laatste punt, als in een opwelling op; ‘jezelf niet zo serieus nemen’. Zo, die kwam binnen. Maar dan bij mezelf! Hoe serieus neem ik mezelf? Misschien wel veel te serieus. Kan ik niet meer loslaten? Me meer ontspannen en kijken wat er gebeurt? Mezelf niet zo druk maken over genoeg werk en wat anderen van me denken? Want waar gaat het om in het leven?

Het zijn de kleine dingen die ’t em doen

We zijn met zijn allen vaak veel te serieus waardoor we aan de kleine dingen (die ’t em doen) in het leven voorbijgaan. Ook ik maak me daar schuldig aan. Meer dan me lief is. Tijd voor gezin, familie, vrienden en mensen die echt om me geven. Leven in het moment. Door meer in het moment te leven kun je meer genieten. Ook van je werk.

Mijn relatie heeft mij geholpen na te denken over wat ik belangrijk vind in het leven. Zo hebben wij elkaar onbewust geholpen. Wil jij ook meer inzicht in jezelf en wil je de eerste stappen zetten in jouw persoonlijke ontwikkeling dan stel ik voor dat wij eens een kop koffie samen gaan drinken. Bel mij op 0575-515183 voor het maken van een afspraak. Je kunt mij ook een e-mail sturen gerrit@montizaantrainingenadvies.nl