Zo word je geduldiger

Geduld is een schone zaak. Een tijdje geleden las ik een artikel in Psychologie Magazine over geduld en waarom we het zo moeilijk vinden om geduldig te zijn. Volgens dat artikel heeft het vooral te maken met de technologische ontwikkeling. Bijna alles is in een swipe, een app en een telefoontje geregeld. Dat maakt onze verwachting op directe bevrediging groter. We verwachten te veel, te snel. Ons brein werkt zo dat we ons onbewust meer richten op instant bevrediging en daardoor minder geduld hebben voor het resultaat op de langere termijn.

Wat frustreert het meest?

Welke situaties frustreren ons geduld? In dat artikel stond ook een opsomming van de top 5 situaties die ons het meest irriteren. Dit zijn ze:

  1. Mensen die heel lang doorpraten zonder een punt te maken (66%)
  2. Mensen die traag zijn, bijvoorbeeld langzaam lopen en handelen (58%)
  3. Klagende mensen (44%)
  4. Als je iets repareert en het lukt niet (42%)
  5. Lange wachtrijen, bijvoorbeeld in de supermarkt (42%)

Gezondheid

Ongeduld maakt dat je gefrustreerd raakt en dat zorgt weer voor stress. En stress zorgt voor een verhoogde bloeddruk en ga zo maar door. Gelukkige mensen zouden beter met ongeduld-stress kunnen omgaan dan mensen met bijvoorbeeld een verslaving, depressie en negatieve gevoelens. We worden ook ongeduldiger als we moe zijn, haast hebben en ziek zijn.  Kortom, het is meer dan bewezen dat stress in welke vorm dan ook zorgt voor een verminderende gezondheid. Maar wat kun je dan het beste doen om dat te voorkomen?

Hoe word je geduldiger?

Geduldiger en minder gefrustreerd? Dat is te trainen. De beste tip komt van Hoogleraar Finkenauer en gaat over zelfcontrole en bewustzijn. Het is een kwestie van anders doen en omdenken. Als je wederom in die verkeerde rij bij de kassa staat kun je ook denken: mooi, ik kan nog even mijn e-mail checken of wat appjes beantwoorden. Je reframed de situatie door er iets positiefs van te maken. Gegarandeerd minder stress. En dus gezonder.

Wat werkt nog meer?

Of je gaat je leven in een bewustere, lagere versnelling brengen door alles wat je doet met je “verkeerde” hand te doen. Dus voor linkshandigen alles met rechts doen. Wie dat twee weken volhoudt heeft daarna een betere controle over zijn impulsen. Ook op andere vlakken. Omdat je het anders doet wordt je gedwongen om na te denken over je handelingen. Jouw brein wordt in de war gebracht.

Ondertussen gaat het mij nog niet zo goed af. Vooral alles met die andere hand doen is nog niet zo gemakkelijk. Maar ik houd vol. Wil je ook meer geduld in je werk en prive laat het me dan weten. In de Training Persoonlijke Effectiviteit leer je om te gaan met storingen en interrupties en leer je prioriteiten te stellen. Wil je dat ook? Bel me dan op 0575-515183 of 06-53524727. Je kunt ook mijn contactformulier invullen.